maandag 14 juni 2010

Drinken

Het is belangrijk dat u dagelijks tenminste anderhalf tot twee liter drinkt. Uw lichaam heeft dit vocht nodig om alle afvalstoffen af te voeren. Voldoende drinken is ook belangrijk voor een goede stoelgang.

Als u te weinig drinkt, kan uw ontlasting hard en droog worden. Hierdoor kunt u last krijgen van verstopping en andere klachten, zoals aambeien. Voor sommige mensen is het verstandig om nog meer te drinken. Bijvoorbeeld als u al last heeft van verstopping. Of als u extra vezels bij uw voeding gebruikt, in de vorm van zemelen of een vezelproduct. Vezels hebben vocht nodig om hun sponswerking goed uit te kunnen oefenen. Als u te weinig drinkt bij een vezelrijke voeding, kunnen vezels juist verstopping veroorzaken.

Ook als u last heeft van diarree en/of braken, moet u meer drinken dan normaal. Door de diarree en het braken verliest u veel vocht. Dit vocht moet ook weer aangevuld worden, anders kunt u uitdrogen. Kleine kinderen en oudere mensen hebben de grootste kans om uit te drogen.

Alcohol
In principe mag u alle vocht meetellen, dat u op een dag binnen krijgt. Dus ook koffie, soep, yoghurt en pap. Maar wees matig met alcohol. Alcohol irriteert het slijmvlies in de slokdarm en de maag. Overmatig alcoholgebruik vergroot daardoor zelfs de kans op ernstige aandoeningen, zoals slokdarmkanker en maagkanker. Daarnaast kan regelmatig alcoholgebruik de lever (blijvend) beschadigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten