zondag 3 april 2011

Diksmuide

De externe server heeft een onverwacht antwoord geretourneerd: (400) Bad Request.
De externe server heeft een onverwacht antwoord geretourneerd: (400) Bad Request.
HOE MEER REAKTIES ER KOMEN HOE MEER DE SITE WORDT UITGEBREID

bigoo.wsKlik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DiksmuideKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Diksmuide

Start : op het marktplein van Diksmuide
Afstand : 44 km
Bewegwijzering : Knooppunten Westhoek ? Brugse Ommeland
GPS : N51 02.039 E2 51.868

DE ROUTE :

Een erg landelijke route met wijdse vergezichten

1-69-57-28-12-29-31-32-33-35-36-43-45-46-48-47-16-15-17-18-59-1

Op de route :

--Diksmuide
--Grote dijk te Diksmuide
--Beerst
--Praatbos
--Koekelare
--Edewalle
--Kortemark
--Zarren

Diksmuide aan de IJzerstroom, situeert zich midden in de Vlaamse Westhoek, een bestemming vol pure verwondering.
Lakenweverij en boterproducten verrijkten lange tijd de stad Diksmuide aan de IJzer. Daardoor ontdek je ook veel pittoreske hoekjes en het verrassende erfgoed tijdens de Stadslinkwandeling door het oude historische centrum, zoals de markt met zijn Manneke uit de Mane en het Stadhuis, het Begijnhof, de Vismarkt, de Sint-Niklaaskerk, de Kleine en Grote Dijk, de oude Bloemmolens en de jachthaven Portus Dixmuda.

Talrijke monumenten, begraafplaatsen en loopgraven herinneren ons echter ook aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. In de Dodengang en de IJzertoren komt het front weer tot leven en de beelden van het Treurend Ouderpaar brengen de vredesboodschap uit. In de directe omgeving nodigen eindeloze vergezichten dan weer uit tot wandelen, fietsen of een tochtje op de IJzer. Je komt door charmante dorpskernen, de open ruimte en beschermde natuurgebieden.

Je maakt kennis met de creativiteit en innovaties op eeuwenoude hoeves. De gezonde lucht brengt uiteraard rust, maar ook levensgenieters ontdekken hier al vlug een streekspecialiteit of laten zich verwennen door de gezelligheid, en dit zeker tijdens ??n van de vele evenementen.

In Diksmuide overnachten kan zowel 'op de buiten' als in het gezellige stadsmidden, op de camping of in sterrenhotels, op de boerderij of een streekeigen gastenkamer met ontbijt.

Kortom: Diksmuide, op 15 km van de duinen en het Noordzeestrand, dat is "leerrijk genieten"

Koekelare vormt de overgang van de Westhoek en De Polders met het Houtland en ligt op 18 km van de kust, binnen de driehoek Diksmuide, Torhout en Gistel.

De brouwerij-mouterij Christiaen dateert van rond 1790 en bevindt zich op de hoek van het marktplein. Het industrieel complex 'Christiaen' heeft zijn huidig uitzicht gekregen omstreeks 1878. De mouttoren en de slanke schoorsteen domineren hoofdzakelijk het uitzicht van deze brouwerij. De brouwerij was werkzaam tot 1968 en behoorde eertijds tot de grootste werkverschaffers in Koekelare. Er wordt niet meer gebrouwen in de brouwerij, maar het bier Couckelaerschen Doedel herinnert aan vroeger.

De brouwerij Christiaen werd door de gemeente in 1985 aangekocht en volledig gerestaureerd. In september 1993 mocht het gemeentebestuur de prijs "Vlaams Monument 1993" in ontvangst nemen voor de renovatie van de brouwerij-mouterij Christiaen.

Kortemark bestaat naast de hoofdgemeente Kortemark nog uit de deelgemeentes Werken, Zarren en Handzame. Tot Handzame behoort ook de kleine parochie Edewalle. In het oosten van Kortemark-centrum ligt het gehucht Kortemark-Elle.

Kortemark is bekend om zijn (voormalige) brouwerij en steenbakkerij. In Brouwerij Louwaege werden tot voor kort de bieren Akila, Hapkin en Flandrien gebrouwen. Steenbakkerij Desimpel is ??n van de marktleiders van bakstenen in Belgi?.

In de gemeente staan een aantal windmolens. Een fietsroute, de Molenroute, doet deze molens aan, en er is een molenmuseum.

diksmuide markt

De Markt in Diksmuide
Foto : Panoramio

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZichemKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Zichem

Start : Aan de kerk van Zichem/Scherpenheuvel
Afstand : 52 km
Bewegwijzering : Knooppunten Hageland
GPS : N51 00.089 E4 59.189

DE ROUTE :

59 - 58 - 32 - 33 - 34 - 38 - 93 - 94 - 1 - 2 - 3 - 56 - 18 - 25 - 58 - 59

Op de route :

--Zichem
--Maagdentoren
--Spoorweg Leuven -Hasselt
--Station van Diest
--De Schaffense poort
--Begijnhof
--Diest
--Recreatiecentrum ?De Halve Maan?en de Lindemolen
--Webbekom
--Assent
--Bekkevoort
--Scherpenheuvel
--Schoonderbuken
--Langdorp
--Testelt
--Averbode
--De Vijvers
--Geboortehuis ?Ernest Claes?

Bezienswaardigheden in Zichem :
-het Marktplein, een kopie van de dorpspleinen in de Provence
-de Sint-Eustachiuskerk
-de Maagdentoren
-het geboortehuis van Ernest Claes
-het Witpeerd - een tolhuis uit 1617 om tolgeld te innen op het scheepvaartverkeer op de Demer.

De maagdentoren op de oever van de Demer in Zichem is een middeleeuwse "grenstoren", een uitkijktoren van het hertogdom Brabant, maar ook een "donjon", een verdedigingstoren. Hij is ongetwijfeld gebouwd om zware beschietingen te doorstaan; onderaan zijn de muren 4,2 meter en bovenaan 1,8 meter dik

Deze ronde toren, omgeven door een gracht, werd opgebouwd uit grote, recht gekapte ijzerzandstenen blokken, en heeft vier niveaus. Het huidige gelijkvloers deed dienst als voorraadruimte en was enkel toegankelijk via een centrale opening in het bakstenen gewelf.

De toegang tot de toren bevond zich ongeveer 4 meter boven de grond tussen de voorraadruimte en de eerste verdieping.
Deze achthoekige ruimte was in baksteen uitgevoerd en bezat twee grote haarden, drie vensters en een hoog kruisribbengewelf. Een wenteltrap, die half uitgebouwd was langs de buitenzijde van de toren, leidde naar de tweede verdieping die gelijkaardig was opgebouwd.

Vandaar ging men via een trap die in de muurdikte was uitgespaard naar het hoogste niveau, de "weerzolder".
De muren zijn nu enkele meters verlaagd, zodat van de kantelen weinig of niets overblijft. Oorspronkelijk moet een hoog dak deze zolder beschut hebben.
De toren wordt ook "markentoren", "mari?ntoren", "lanteerntoren", en "vat van Zichem"- dit laatste spottend - genoemd; naargelang men aan de ontstaansgeschiedenis van deze donjon een legende vastknoopt, of foute betekenis.

De toren wordt officeel "maagdentoren" genoemd, naar de legende van de vermaarde veldheer Don Juan, landvoogd van de Nederlanden, die eens het Oranjekasteel betrok....

Van noord naar zuid loopt de vroegere vestinggracht (de "foss?"). In het noorden liggen de restanten van de stadswallen met enkele ondertunnelingen: de Schaffense Poort, het Sas (waar vroeger de Demer de stad instroomde), de Petrolpoort, ... Dit alles zijn restanten van de vroegere beschermingsgordel rond de stad Diest.

Helemaal in het noordwesten mondt de Zwarte Beek uit in de Demer

De eerste vermelding van Schoonderbuken dateert van 1134 wanneer Godfried met den baard vier bunders van zijn gronden schenkt aan de abdij van Park om er een gastenhuis en kapel te bouwen. Voor de zoektocht naar ons Schunnebroeks verleden werd er een speurtocht ondernomen in het archief van de abdij van Park te Heverlee.

Bestand:Marktplein Zichem 4 mei 2006 001 (64).jpg
Zo was vroeger het marktplein van Zichem

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DilsenKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Dilsen

Start :Aan het gemeentehuis van Dilsen
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : N51 02.215 E5 43.553
Europalaan 25 - 3650 Dilsen-Stokkem

DE ROUTE :

48-49-46-26-45-47-44-43-37-38-42-44-48

Op de route :

--Dilsen-Stokkem
--Gemeentehuis en voormalig kasteel
--Oorlogsmomnument
--Oude brouwerij van Dilsen
--Oude Maasarm
--De grintputten
--Heppeneert
--Fontein Drakenridder
--St,Gertrudiskerk van Heppeneert
--Bedevaartsoord O.L.V van Rust
--Paardenmelkerij
--Neermolen in Neeroeteren
--Neeroeteren
--Standbeeld van Stefan Everts
--De Klaaskensmolen
--Het eilandje
--Zuid-Willemsvaart
--Kapel van de weerstand (WOII)
--Grintkuil bij bergerven
--Armenbos
--Opoeteren
--Dorne
--Oude zinkfabriek van Dilsen
--Dilsen-Rotem
--De witte kapel

De natuurlijke en bosrijke omgeving van de Stad Dilsen-Stokkem geeft mede invulling aan het enige nationaal park dat Vlaanderen rijk is, namelijk het ?Nationaal Park Hoge Kempen?. Dit nationaal park is een oase van groen en bestrijkt een oppervlakte van maar liefst 5700ha!
Het Nationaal Park Hoge Kempen vormt het leefgebied van niet alleen kleine insecten zoals de blauwvleugelsprinkhaan, ook amfibie?n en reptielen voelen er zich thuis. Wanneer je geluk hebt, kun je in de uitgestrekte bossen met eigen ogen de pracht van roofvogels en ree?n aanschouwen.

Heppeneert is een gehucht van de Belgische stad Maaseik. Het is gebouwd op de Maasdijk, aan de oevers van de Oude Maas. In de parochiekerk van Heppeneert wordt de Heilige Maagd Maria vereerd onder de titel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust.

Onze-Lieve-Vrouw van Rust
Sinds 1883 is Heppeneert een bekend bedevaartsoord. Door de verwerving van het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Rust werd de de neo-romaanse Sint-Geertruikerk een belangrijk bedevaartsoord. Dit beeld was afkomstig uit de kapel van de Kapellerhof te Elen, waar het eeuwen eerder op wonderbaarlijke wijze was aangespoeld bij een overstroming van de Maas. Bij de hoeve was al een kapel waaraan een priester was verbonden. Daarin werd het beeld toen ter verering geplaatst.

In 1706 werd de pachthoeve met de kapel verkocht aan de Kruisheren van Maaseik. Onder hun invloed nam de Maria-verering verder toe. Tijdens de Franse periode verborg pastoor Coopmans van het nabijgelegen Heppeneert het beeld en plaatste het in 1801 in de St.-Gertrudiskerk. Hoewel de bedevaart nog jarenlang naar Elen zou gaan, wist pastoor Froyen in 1883 van de kerk van Heppeneert het centrum van de devotie te maken.

Enkele 16de-eeuwse beelden vormen de belangrijkste kunsthistorische elementen van het kerkinterieur, waaronder het retabelfragment van Sint-Jan Evangelist en O.L.-Vrouw van Rust Dit beeldje toont de Heilige Maagd in rustende houding, het hoofd gebogen en de handen gevouwen op haar schoot. Achter Maria staat een man, naar men vermoedt de apostel Johannes, die in beschouwing omhoog kijkt.

Ook nu nog komen jaarlijks tienduizenden bedevaarders naar Heppeneert om te bidden voor geestelijke en lichamelijke gezondheid, om bevrijd te worden van angsten en kwellingen, om inzicht te verkrijgen in moeilijk te nemen beslissingen, of gewoon om tot rust te komen

De Neermolen op de Bosbeek te Neeroeteren werd al voor 1330 opgericht. In de 19de eeuw werd het waterrad vervangen door een turbine. Het huidig exemplaar is een Girard-turbine uit 1995. De stad Maaseik kocht de molen aan, liet hem beschermen (1988) en maalvaardig herstellen. Een bijzonderheid is dat de molenstenen niet via een raderwerk met kammen aangedreven worden, maar rechtstreeks met platte riemen
De Maasvallei bevat, naast het kasteelpark, enkele oude Maasarmen.

Het Bergerven ligt aan de rand van het Kempens Plateau, deels op het grondgebied van Neeroeteren en deels op het grondgebied van Rotem. Het bestaat uit verlaten grindplassen die opnieuw worden ingericht, maar nu als natuurgebied. Deze herinrichting, die 600 ha omvat, werd voorbereid van 2001 tot 2005 en is momenteel in uitvoering. Het moerasgebied, schrale heiden en bossen komen hier voor in afwisseling. Rode dopheide en prachtklokje zijn zeldzame soorten die hier nog voorkomen.

Het Kempens Plateau behoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Er zijn uitgestrekte dennenbossen te vinden

Kasteel Ter Motten in Dilsen

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LaakdalKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Laakdal

Start :Op de markt van Vorst-Laakdal
Afstand : 42 km
Bewegwijzering : knooppunten Antwerpen,Limburg en Hageland
GPS :N51 04.822 E5 01.242
Markt, 2430 Grootvorst-Laakdal

DE ROUTE :

Een route gepromoot door Frans Vangenechten ,
Cultuurbeleidsco?rdinator van Laakdal

20-15-335-334-25-18-17-14-13-89-47-21-45-46-20

Op de route :

-Groot Vorst-Laakdal
-Gemeentehuis Laakdal
-Schrikhoek
-Natuurgebied ?Gerhagen?
-Abdij van Averbode
-Taverne ?Den Eik?
-Merode gebied
-Veerle-Heide
-Ooievaarsnest (taverne speeltuin)
-Taverne Haybeekhoeve
-Haanven
-Varendonk
-Taverne ?Het Laak van vroeger?
-Trichelhoek Eindhout
-Sint Bavokapel
-Rundershoek
-Plantenkweker Houtmeyers
-Meerhout-Biezenhoed
-Nike
-Vorst-Meerlaar
-Kasteel van Meerlaar
-Aardbeikweker

Laakdal is een gemeente in de provincie Antwerpen. De gemeente telt bijna 15.000 inwoners en ligt op een hoogte van 18 meter.
De gemeente Laakdal is in 1977 (tijdens de gemeentefusies) ontstaan uit het samengaan van de gemeenten Veerle, Vorst (niet te verwarren met Vorst bij Brussel) en Eindhout. Veerle was in 1971 al gefuseerd met Varendonk en heeft nog een gehucht: Veerle-Heide. Vorst heeft twee kernen, Vorst zelf ("Groot Vorst") en Vorst-Meerlaar ("Klein Vorst").

Tessenderlo is een erkend groen vakantieoord en heeft dat vooral te danken aan natuurgebied Gerhagen
Dit immense natuurgebied , 945 ha. groot, waarvan meer dan 600 ha. bos, is het wandelparadijs van Tessenderlo. Sinds honderd jaar beheersen de dennenbossen het landschap. De kern is gesitueerd aan de zandberg met de panoramische VVV-toren en het bosmuseum. Hier vertrekken de wandelingen en passeren de belangrijkste fiets- en autoroutes van de streek.
Gerhagen is het eerste offici?le stiltegebied van Vlaanderen

Waar de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg elkaar raken, ligt een uitgestrekt groen gebied vol ruimte en rust: het domein de Merode. Dat zag ook de Vlaamse Landmaatschappij die het gebied namens een hele groep partners in 2004 aankocht. Verschillende van die partners werden intussen eigenaar van een deel van het gebied. Zo?n samenwerking is niet elk project gegeven. Maar bij de plattelandsontwikkeling van de Merode werkt het wel. ?We vertrokken niet vanuit een probleem dat een oplossing zocht. Wij vertrokken vanuit een buitenkans, namelijk de publieke aankoop van een domein van zowat 1.500 ha groot.
1.500 hectaren bos en landerijen waren jarenlang in handen van de familie de Merode. Tot de gelijknamige prins besloot de gronden te verkopen. Meteen wierpen zich heel wat ge?nteresseerden op, wat gezien de pracht van het gebied niet helemaal onterecht was. De provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant toonden interesse, maar ook de gemeenten Geel, Herselt, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo schaarden zich achter de aankoop. Naast de overheden waren ook tal van organisaties vragende partij voor een stukje de Merode: het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, de Landbouwsector en de Abdij van Averbode. Om het gebied niet te laten versnipperen, groepeerden ze zich. Ze duidden de Vlaamse Landmaatschappij aan als overkoepelend orgaan om namens de hele groep de onderhandelingen te voeren en het domein in zijn geheel als voorlopige eigenaar te verwerven.

Sint Bavokapel
De kapel staat op een terp of heuveltje. Het is een stijlvol bakstenen gebouw, verfraaid met witte zandsteen en bekroond met een sierlijk klokkentorentje (19de foto) op het spitse zadeldak. De muren zijn met steunberen versterkt en aan de zijkant van het koor is een kleine sacristie aangebouwd, dit is goed zichtbaar op de 20ste foto. Op deze- en volgende pagina ook enkele foto?s van binnen in de kapel.
Aan de kapel kan men ook een wandeling aanvatten die u het mooi natuurgebied het Trichelbroek laat ontdekken.
De kapel werd al enkele keren opgenomen in het decor van afleveringen uit Spoed, Nonkel Jef en Huwelijk Uit Handen van de commerci?le zender VTM.

Kasteel van Meerlaar
Het kasteel is bekend geworden als Wazinghuis uit de TV-serie ?De Heren van Zichem?. Een gedeelte van de oude conci?rgewoning van kasteel Meerlaer is het enige restant van de oude hoeve Van Gemp. Zij doet heden nog dienst als receptielokaal voor het ?recreatiedomein kasteel Meerlaer?.

Vorst ? Laakdal

De startplaats

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WillebroekKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Willebroek

Start : op het sasplein van Klein-Willebroek
Afstand : 32 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS :N51 04.804 E4 22.035

DE ROUTE :

38-39-83-82-84-86-87-78-52-38

Op de route :

--Sasplein
--Provinciaal domein ?Biezenweiden?
--Hoeve de Vleug
--Willebroek en station en Vredesbrug
--Breendonk
--Het Spaans kasteel
--Tisselt
--Molenhuis
--Natuurpark ?Broek?
--Haezenwinkel watersportbaan
--Heindonk
--De rupel

Sasplein
Dit vissersgehucht in het noorden van Willebroek wordt, met zijn idyllische jachthaven en quasi ondoordringbare natuurgebieden ook wel eens het Willebroekse Friesland genoemd
Het gemeentelijk museum Sashuis biedt u een overzicht van wat er zich door de eeuwen heen zoal op en rond de Willebroekse wateren heeft afgespeeld.
Het museum is dagelijks & gratis toegankelijk van april t.e.m. september.

Museum Sashuis
Het Sashuis werd gebouwd op het einde van de 16de eeuw aan de monding van de Willebroekse vaart in de Rupel. Nadat het eerste Sashuis door een brand werd verwoest werd in 1608 het huidige Sashuis gebouwd.
Het Sashuis werd reeds in 1945 als monument beschermd. In 1988 werd het onder voogdij van het gemeentebestuur gerestaureerd en ingericht als een volksheemkundig museum vooral gewijd aan de Vaart en de lokale geschiedenis.
De omgeving van het Sashuis werd in 1981 beschermd als dorpsgezicht.

Station
Het bakstenen stationsgebouw in eclectische stijl werd opgericht in 1913-1914. Aanvankelijk had het station een nevenfunctie als telegraafrelais, de telegraaftoren werd echter in 1963 gesloopt.
Het interieur, eveneens in eclectische stijl is nog intact. Belangrijk hier is de lokettenhal met o.a. de granito-vloer, de bepleisterde en beschilderde muren met neo-classicistische stucdecoratie en het houten cassettenplafond.
Het pand werd beschermd in 1987.

Fort van Breendonk
Het Fort van Breendonk werd gebouwd als gevolg van het besluit van de Belgische legerleiding om van Antwerpen het centrum van het Belgisch verdedigingsstelsel te maken. Dit leidde in 1859 tot een groots project van versterkingswerken. Het project bestond uit twee grote delen: een nieuwe omwalling rond Antwerpen en acht forten op een onderlinge afstand van twee tot zes kilometer ten zuiden van de stad. Het Fort van Breendonk werd tussen 1906 en 1914 gebouwd. Het heeft dienst gedaan als hoofdkwartier van het Belgisch leger in mei 1940.
Tijdens de tweede wereldoorlog vanaf augustus 1940 werd het door de Duitse bezetter gebruikt als nazi-gevangenis en doorvoerkamp . Momenteel is het Fort van Breendonk een nationaal gedenkteken als herinnering aan de gewelddaden gepleegd tijdens de WOII
In 1998 werd het als monument beschermd en krijgt het dagelijks heel wat bezoekers over de vloer.

Hoeve De Vleug
Hoeve De Vleug is een 18de eeuwse abdijhoeve uit 1783, met een oudere oorsprong.
De hoeve is een unieke getuige van het vroeger agrarische Willebroek. De bewaarde gebouwen met woonhuis, stalling en schuur vormen de karakteristieke bestanddelen van een hoevebedrijf. Het omliggende jachtgebied met onder meer een deels verdwenen toegangsdreef, strekt zich uit tot aan de Willebroekse vaart.
Hoeve de Vleug werd in 1998 omwille van zijn historische waarde als monument beschermd

Oud gemeentehuis Heindonk
Het oud gemeentehuis van Heindonk was oorspronkelijk de kapel van het in 1486 gestichtte Augustinessenklooster Vredendaal. Tot aan de bouw van de huidige kerk was het de parochiekerk van Heindonk. In 1856 werd het verbouwd tot gemeentehuis, gemeenteschool en onderwijzerswoning. Omwille van de restanten van het Augustinnessenklooster werd het in 1986 als monument beschermd.

Sint-Niklaaskerk
De Sint-Niklaaskerk van Willebroek werd gebouwd tussen 1140 en 1180 volgens de heersende romaanse stijl.
Ondanks de verbouwingen die de oorspronkelijkheid van de kerk ten zeerste aangetast hebben, vormen de nog aanwezige oude romaanse en gotische delen een belangrijke getuigenis van de evolutie van een dergelijk kerkgebouw. De vorm van de toren mag als uniek beschouwd worden. Ook het schip bevat nog talrijke aanwijzingen van de vroegere Romaanse opbouw.
In 1994 werd de kerk omwille van zijn historische waarde als monument beschermd

Het Broek
Het Broek is een staatsdomein met een zeer rijke fauna en flora. Oorspronkelijk was het een ontoegankelijk waterrijk gebied met landduinen. Na het indijken van de Rupel tussen 1100 en 1300 werd het gebied niet meer overstroomd en kon men er turf winnen. Zo ontstonden in het Broek verschillende putten. Later werden enkele turfputten gebruikt om vlas te roten.
Door de aanplantingen van populieren tussen 1920 en 1960 veranderden de lage bosjes in uitgestrekte aanplantingen. Vandaag is het een recreatiegebied met uitgestippelde wandelwegen.
In het zuiden van het Broek bevond zich het domein van het kasteel van Blaasveld.

Het Sas in Klein-Willebroek

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BredaKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Breda

Start : Aan het station van Breda (Parking)
Afstand : 44 km
Bewegwijzering : Knooppunten Noord Brabant
GPS : N51 35.664 E4 46.460

DE ROUTE :

47-48-45-24-25-26-27-5-36-84-38-86-87-88-34-90-78-80-47

Je staat voor het station en rijd links de spoorstraat ten einde en je komt op de route
Een route waar je de natuur rondom een stad gaat verkennen

Op de route :

--Breda
--Uitkijktoren A16
--Heilaar
--Liesbos
--Effen
--Minicamping Hoondert
--Mastbos
--Ulvenhout
--Bavel
--Chaamse beek
--Dorst
--Oosterheide
--Kasteeltje landgoed Oosterheide
--Teteringen

Breda
Door de historische band met het huis Nassau is Breda ook een Oranjestad. Tot 1795 waren de burgers van Breda onderdanen van de Heer van Breda (later Baron genoemd), die vanaf 1403 tevens Graaf van Nassau (ook wel aangeduid als Nassau-Breda) en vanaf 1538 de Prins van Oranje-Nassau was. Het gebied rond en met name ten zuiden van Breda wordt nog steeds als de Baronie van Breda aangeduid.
Breda heeft vanouds ook een bijnaam: het Haagje van het Zuiden. In deze naam wordt het statige karakter van Breda vergeleken met dat van Den Haag, zie Geschiedenis van Breda. Hij houdt wellicht ook verband met de naam Princenhage, dat vroeger een zelfstandig dorp bij Breda was, sinds 1942 vormt het een stadsdeel van Breda.

Het Liesbos
ligt ten zuiden van Prinsenbeek in de gemeente Breda, tussen de spoorlijn Roosendaal-Breda en de A58. Het bos is ruim 200 hectare groot en bestaat voornamelijk uit loofbomen. Op de hogere droge delen zijn naaldbomen aangeplant.
Het bos wordt beheerd door Staatsbosbeheer. De naam Liesbos komt waarschijnlijk van het liesgras dat hier al eeuwen groeit. In 1200 werd het gebied beschreven als het landgoed van Hage en Lies.
Eeuwenlang is het Liesbos in bezit geweest van de Heren van Breda - vanaf 1403 waren dat de Graven van Nassau, later de familie van Oranje Nassau. Zij gebruikten het als warande. Veel van de lange, rechte dreven zijn zeer oud en speciaal aangelegd voor de jacht, onder andere voor de valkerij.
Sinds 1880 is het Liesbos staatseigendom en sinds 1899 wordt het beheerd door Staatsbosbeheer.

In het Liesbos bevindt zich een oud boomheiligdom dat uit de Keltische tijd zou stammen, maar het is geen oorspronkelijk oud gebruik. Het Rondje was het centrum van de vroegere boomkwekerij van het Liesbos. Deze plek is gelegen in het Rondje, dat ook wel het Hemeltje wordt genoemd. Hier staat een grote, oude plataan, omringd door beuken, waarvan er nog maar twee over zijn. De plataan wordt als koortsboom of lapjesboom gebruikt.

Het Mastbos
is een van de alleroudste naaldbossen en het oudste cultuurbos van Nederland. Graaf Hendrik III van Nassau heeft het bos omstreeks 1515 laten aanleggen. Het heeft in de loop der eeuwen hout geleverd voor onder meer de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. Later leverde het masten voor de schepen van de VOC.
Vroeger was er van de Ginnekensche Tramweg Maatschappij een paardentram van Station Breda naar hotel Mastbosch. De Tram Breda-Mastbosch startte op 3 juli 1901.
Nu is het een bijzonder wandelgebied met eeuwenoude bomen, indrukwekkende lanen en mooie doorkijkjes. Vooral in het weekend maakt men graag een wandeling door het Mastbos. Ook zijn er dagelijks hardlopers te vinden. De atletiekbaan van de Bredase atletiekclub A.V. Sprint en het veld van hockeyvereniging BH en BC Breda grenzen aan het bos. De Mastboscross Breda wordt er ook sinds de eerste editie gehouden.

Het Mastbos is ook nog steeds een productiebos; er staan naaldbomen en loofbomen waarvan delen zo nu en dan gekapt worden. Er zijn diverse vennetjes. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Oosterheide
Dit voormalige heidegebied is eind negentiende eeuw beplant met bos. Bij de aanleg werden zeventig verschillende boomsoorten gebruikt waardoor het bos een erg afwisselende, parkachtige indruk maakt. Tussen de bomen liggen bloemrijke graslanden en enkele extensief beheerde akkertjes waar akkerkruiden groeien. De graslanden worden ?s zomers begraasd met koeien

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DeinzeKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Deinze

Start :Aan Knooppunt 5(centrum Deinze,volop parking)
Afstand : 48,5 km
Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek
GPS :N50 58.972 E3 31.640

DE ROUTE :

We komen meermaals de Leie tegen

5-6-13-14-20-23-22-79-88-67-63-56-52-57-58-61-71-74-76-86-90-12-11-9-6-5

Op de route :

--Deinze en het station
--Brielmeersen
--Hoeve te Breeschoot
--Langs de spoorweg
--Kasteel Borluut
--Sint-Denijs-Westrem
--Afsnee
--Buchtenbrug
--Blaarmeersen
--Gent de watersportbaan
--Drongen
--Baarle Voet en Fietsveer
--Sint-Martens-Latem
--Deurle
--Sint-Martens-Leerne
--Bachte-Maria-Leerne
--Kasteel van Ooidonk
--Astene en het Sas

Deinze is ontstaan als Donsa of Dunsa. Wat dit betekent, is nog onbekend, maar mogelijk verwijst het naar een mosrijk gebied. Deze vroegste vermelding vinden we terug in het jaar 840. De Heilige Poppo, de Abt van Stavelot, werd in 978 te Deinze geboren. Hij schonk later aan zijn geboortestad relieken, die hij van zijn bedevaarttochten van het Heilig Land meebracht. Deze relieken zitten ingemetseld in de muur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
In het feodale tijdperk was Deinze een heerlijkheid in handen van verscheidene vooraanstaande geslachten; Poppo's vader is de oudstbekende. Dan was er Iwein van Aalst en zijn zoon, die de Heerlijkheid in leen van de Graven van Vlaanderen hielden. Daarna kwam het geslacht Courtenay de Gravin van Bar en de Graaf van Luxemburg.

Kasteel Borluut is een kasteel in het Belgisch dorp Sint-Denijs-Westrem, een deelgemeente van Gent. Het kasteel bevindt zich in de Kleine Gentstraat, vlakbij het dorpscentrum. Sinds 1997 is het kasteel samen met het park en de kasteeldreef een beschermd monument.
Het gebied Borluut wordt voor het eerst vermeld in het leenboek van Sint-Pieters in 1411. Het was van Jakob Borluut en bleef in handen van de familie Borluut tot 1744. Op de Ferrariskaart staat het domein vermeld als ?Wit Kasteel?
Het huidige Kasteel Borluut kwam na verkoop in 1858 in bezit van de familie van graaf Balthazar Borluut d'Hoogstraete. Hij liet het door architect Joseph Van Damme verbouwen tot zomerverblijf. De toren kwam er pas in 1914 door de toenmalige eigenaar Lucien Morel de Boucle Saint-Denis.

De Watersportbaan is een waterbaan in de Belgische stad Gent. Ze is 2300 meter lang en 76 meter breed (net een 5-baans roeibaan) en in 1954 voor het eerst werd gebruikt.
Rond de baan is een Finse piste van 4967 m[1] aangelegd die veel gebruikt wordt door joggers. Naast de Watersportbaan liggen het recreatiedomein de Blaarmeersen en de Topsporthal Vlaanderen.

Sint-Martens-Latem
De gemeente wordt een kunstenaarsgemeente genoemd
Tegenwoordig is de gemeente echter bekender om zijn weelderige villa's; sinds een paar decennia vindt men in deze streek een groot aantal van de rijkste bewoners van Belgi?. Hun landgoederen hebben een goed uitzicht op de vele bossen en de vertakkingen van de Leie. Sint-Martens-Latem is dan ook een van de meest residenti?le gemeenten in Belgi?.

Sas van Astene
Het beschermde sas op de Leie in Astene werd in 1861 aangelegd. Toen kreeg de Leie een doorsteek van 100 meter om zowat 5 kilometer bochten uit te sparen. Aan de sluis staan twee sasmeesterhuizen. In ??n daarvan baat de vzw Historische Vaartuigen een klein museum uit. Aan de kade liggen regelmatig twee boten aangemeerd die gerestaureerd werden door de vereniging.

Het sas van Astene is een uitermate gezellig hoekje aan de waterkant om even halt te houden tijdens je verkenningstocht door de streek. Op het terras en in het sashuis zelf kan je nippen van een heerlijke scheepsborrel.

Deinze, Oost-Vlaanderen, Belgi?
Deinze, Oost-Vlaanderen, Belgi?

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KnokkeKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Knokke

Start : Aan de kerk van Knokke
Afstand : 40,5 km
Bewegwijzering :Knooppunten Kust en Zeeland
GPS : N51 20.514 E3 17.200

DE ROUTE :

42-45-29-32-33-34-35-36-95-97-96-98-53-47-44-40-39-37-42

Vertrek aan de kerk van Knokke in de Lippenslaan en dan naar knooppunt 42

Op de route :

--Knokke
--Koningsbos
--Natuurreservaat ?Het Zwin?
--Nederland
--Camping ?De Wachtsluis?
--Cadzand-bad
--Cadzand
--Camping ?De Wielewaal?
--Sluis
--Sint Anna ter Muide
--Het Meer van Heist
--Duinbergen
--Albertstrand

Knokke is een Belgische badplaats en een deelgemeente van Knokke-Heist. Knokke telt ruim 15.000 inwoners, bijna de helft van de bevolking in de hele gemeente. Knokke ligt tegen het Zwin, een natuurgebied op de grens van Belgi? en Nederland.

Sint-Margarethakerk bij het binnenrijden van Knokke, vanaf de expresweg N49Knokke ontstond waarschijnlijk in de 13e eeuw na inpolderingen. Visserij was vroeger de belangrijkste bron van inkomsten in Knokke. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het toerisme op onder aanvoering van de families Lippens en Van Bunnen. De bevolking groeide daardoor aanzienlijk.

De badplaats staat bekend als exclusief vanwege de mooie natuurlijke ligging, de vele grote villa's, appartementen en het casino. Vanwege de vele (mode)winkels, kunstgaleries en restaurants wordt Knokke ook wel 'Petit Paris' genoemd.

Het Zwin
Het Zwin ligt op de grens van Nederland en Belgi? en bestaat uit een vogelpark en een slikken- en schorrengebied. Via een bres in de duinreep kan het zeewater bij vloed het natuurgebied binnendringen. Bij normaal getij loopt het Zwin slechts gedeeltelijk onder water. Grote delen van het slikken- en schorrengebied komen enkel onder water bij springtij en het hele gebied loopt slechts een paar keer per jaar onder water bij uitzonderlijk hoge waterstanden in combinatie met storm. Sommige plantensoorten kunnen haast permanente onderdompeling verdragen, andere kunnen zich enkel vestigen op plaatsen die slechts zelden onder invloed van het zeewater staan. Zo is het Zwin een lappendeken van vijvers, geulen, kreken, slijkplaten en met verschillende planten begroeide schorren. In de slijkbodem leeft een grote variatie van wormen en schelpdieren die het voedsel vormen voor de vele tienduizenden vogels die er broeden of er korte of langere tijd pleisteren tijdens de trek. Het Zwin is een overblijfsel van een zee-inham die vroeger Damme verbond met de zee

Sluis
Is een gemeente in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland, die na de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2003 tot stand kwam als fusie van de gemeenten Oostburg en Sluis-Aardenburg. De gemeente is genoemd naar het vestingstadje Sluis, maar het gemeentehuis staat in Oostburg. De gemeente telt 24.093 inwoners (1 januari 2010, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 307,01 km? (waarvan 26,74 km? water). Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in deze gemeente. In 2008 was de stad Sluis winnaar van de nationale groencompetitie Entente Florale en in 2009 haalde zij een zilveren medaille in de internationale competitie.

Sint Anna ter Muiden
(West-Vlaams: Anna-ter-Mu) is een zeer kleine stad in de gemeente Sluis in westelijk Zeeuws-Vlaanderen (Nederlandse provincie Zeeland), aan de Belgische grens. Het heeft ongeveer 50 inwoners (2006) en concurreert met het iets kleinere Staverden en het iets grotere Bronkhorst en Eembrugge om de titel 'kleinste stad van Nederland'. Al deze vier plaatsen met voormalige stadsrechten hebben zich echter nooit ontwikkeld tot iets wat naar moderne maatstaven stedelijk genoemd wordt. Een ander uiterste is dat Sint Anna ter Muiden op het meest westelijke punt van Nederland ligt.

Kerk van Knokke 3

De kerk van Knokke

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ElikomKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Ellikom

Start : In het dorp van Elikom (de kerk)
Afstand : 45 km
Bewegwijzering : knooppunten Limburg
GPS : N51 07.789 E5 31.452

DE ROUTE :

Vanaf de kerk de knooppuntenroute volgen richting 01
Rustige ,landelijke route met dorpjes waarvan de naam ervan je nog nooit gehoord hebt

01-03-04-33-34-35-36-11-07-21-208-06-01

Op de route :

--Ellikom
--Erpekom
--Plockroy
--Ophovenerbos
--Monnikswijer
--Zwartven
--Gruitroderbos
--Opitter
--Brouwerij Sint-Jozef
--Bree-Veeweide
--Nolikobrug
--Zuidwillemsvaart
--Beek
--Reppel
--Grote Brogel

Ellikom is een deelgemeente van Meeuwen-Gruitrode in Belgisch Limburg. De oppervlakte van Ellikom bedraagt 573 ha. Ellikom ligt aan de oostelijke oever van de Abeek als een wig tussen Bree en Peer
Ellikom is ??n van de oudste woonkernen in de Limburgse Kempen. Het werd voor de eerste keer in een geschreven bron vermeld in 1314 als "Elleken". Deze naam werd afgeleid van het Germaanse "Aljinga Haim" of "woning van de lieden van Alja". Dit wijst erop dat Ellikom al door de Franken werd bewoond.

Archeologische vondsten uit de Romeinse tijd wijzen erop dat er reeds in die tijd en waarschijnlijk nog vroeger mensen leefden in Ellikom.

De eerste gegevens die over Ellikom bekend zijn, zijn verbonden aan de patronessen van de parochie, Sint-Harlindis en Relindis. Zij waren de eerste abcissen van het klooster van Aldeneik dat rond 750 werd gesticht door de Heiligen Bonifatius en Willibrordus. Deze abdij bezat het begevingsrecht en de tienden van de parochie Ellikom die zij gesticht hadden. Later gingen het begevingsrecht en de tienden over naar het kapittel van Maaseik. De abdij liet omstreeks 1200 de eerste kerk van Ellikom oprichten.

In de 12de eeuw al behoorde Ellikom tot het rechtsgebied van de Loonse schepenbank van Meeuwen. Dat had als gevolg dat het Laathof, dat ook bezit van de abdij van Aldeneyck was, niet veel macht in Ellikom had. In die tijd was Ellikom dunbevolkt en arm waardoor veel inwoners naar Bree trokken of toevlucht zochten in de schans van Meeuwen.

Brouwerij Sint-Jozef is een brouwerij uit Opitter, deelgemeente van het Belgische stadje Bree. De huidige eigenaar van de brouwerij is Jef Cornelissen. De brouwerij heeft een capaciteit van 10.000 liter per brouwsel. De jaarproductie van de brouwerij bedraagt ongeveer 60.000 hectoliter of 6.000.000 liter.

Alhoewel de juiste stichtingsdatum niet bekend is, vindt men in de archieven terug dat Brouwerij Sint-Jozef ontstaan is door toedoen van de familie Vissers. Van Thomas Vissers, die in 1807 overleed, weet men dat hij afkomstig was uit de streek van 's-Hertogenbosch en dat zijn echtgenote afstamde van een Engelse Lord. Bovendien staat vast dat zijn zoon Johannes, die lange tijd burgemeester van Opitter was, een groot herenhuis met brouwerij en stallingen bewoonde op het dorpsplein in Opitter. Daar vestigde zich nadien ook zijn dochter, die huwde met Jozef Cornelissen. Het is sinds die tijd dat de naam Cornelissen onafscheidelijk verbonden blijft met de brouwerij.

De drie zonen uit dit huwelijk gingen elk hun eigen weg. Jozef begon een limonadefabriek; Leo nam de bottelarij voor zijn rekening en Jaak brouwde bier. In de jaren 1934?1935 bouwde Jaak een nieuwe brouwerij, waar in 1937 de Pax Pils geboren werd. Naast dit bier, in flessen en vaten verkocht, werd ook het zwaardere Ops-Ale gebrouwen, wat uitsluitend in flessen verkocht werd. Op het einde van de veertiger jaren nam Jaak zowel de bottelarij als de limonadefabriek over. Zijn zonen Jan en Leo namen de zaak over en de eerste exportstappen werden gezet. In 1972 kwam Jef Cornelissen in beeld. Met hem waaide een nieuwe wind door de brouwerij en in 1980 nam hij de brouwerij volledig over na het overlijden van zijn vader.

Bezienswaardigheden in Reppel
--Sint-Willibrorduskerk. Opvallend door de voorkant, die in 'witte' mergel is.
--pastorij op de Monshofstraat, met gracht en binnenplaats, uit 1604 of 1616, ooit het verblijf van de norbertijnenpaters ('witheren') uit de abdij van Postel (Mol). De zonnewijzer op de zuidgevel van het oudste deel van het gebouw zou de oudste bekende zonnewijzer in Vlaanderen kunnen zijn.
--Monshof, Monshofstraat. Ooit was het domein Monshof een herengoed, uitgestrekt over half Reppel.
--Binkermolen. Binkermolenstraat.
--Cuppensmolen, Reppelmolen, nu 'de Watermolen', Monshofstraat.

Brouwerij Sint-Jozef :foto panoramio

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZoutleeuwKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Zoutleeuw

Start :Aan de kerk van Zoutleeuw
Afstand :51,4 km
Bewegwijzering : knooppuntennetwerk van Hageland en Limburg
GPS :N50 49.983 E5 06.204

DE ROUTE :
Start aan de kerk richting knooppunt 21

21-51-187-358-186-185-134-135-189-171-180-172-147-190-191-48-192-50-21

Op de route :

--Zoutleeuw
--Wilderen
--Romeinse weg velm
--Bevingen
--Sint-Truiden
--Melveren
--Ordingen met kasteel
--Zepperen
--Kasteel Metseren
--Hoeve Terbeek
--Runkelen
--Bos
--Yzeren weg
--Drieslinter

Zoutleeuw (Frans: L?au) is een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De stad ligt in het Hageland, in het oosten van de provincie, en telt ruim 8000 inwoners. De inwoners worden Leeuwenaars genoemd. Sint-Leonardus is de patroonheilige

de Sint-Leonarduskerk op de Grote Markt, zowat de enige kerk in Belgi? met een intact gebleven laat-gotisch interieur. Deze kerk met haar torens behoort sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de UNESCO.

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden

Een heerweg of Romeinse weg, met varianten heerstraat, heirbaan (niet te verwarren met heerban) of heirweg of in het Latijn via, is een oude Romeinse (lange-afstands)weg. Heer (van het Germaanse harja) is een in het Nederlands in onbruik geraakt woord voor leger. Die naam wijst op het oorspronkelijk doel van deze "snelwegen". De Romeinen legden duizenden kilometers wegen aan naar alle delen en kolonies van het Romeinse Rijk om met hun legers snel ter plaatse te zijn in geval van een opstand. Ook handelaars maakten dankbaar gebruik van deze wegen. Dit feit ligt aan de oorsprong van het gezegde "alle wegen leiden naar Rome".

Ordingen met kasteel
In de vroege middeleeuwen, vanaf 1040 vermelden bronnen de heren van Ordingen. Hun kasteel fungeerde als wachtpost op de grens van het graafschap Loon. Messire Adam de Harduemont wordt vermeld in 1253. Zijn kinderen en kleinkinderen waren tot de 14e eeuw bewoners van het kasteel. Gebrek aan nakomelingen deed het kasteel overgaan in het bezit van de aanverwante familie Duras

Route Diest-Zoutleeuw-Tienen (IJzeren weg)
Vertrek: Domein de Halve Maan Diest. Route van 79 km, die deze drie stadjes met elkaar verbindt. Vanuit Zoutleeuw zijn verkortingen mogelijk tot respectievelijk 33 km (Tienen) en 46 km (Diest). De route loopt hoofdzakelijk over een oude spoorwegbedding die volledig heringericht werd. In Diest kan je een groot aantal bezienswaardigheden bezoeken, dat geldt trouwens ook voor Zoutleeuw en Tienen, waar de toeristische trekpleisters voor het rapen liggen. En dan hebben we het nog niet over de kilometers fietsplezier langs de autovrije fietswegen.


Den Yzeren weg

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veerle-Heide ? Sas 9Klik op de afbeelding om de link te volgen

Veerle-Heide ? Sas 9

Start :Aan de kerk van Veerle-Heide
Afstand : 55 km
Bewegwijzering : Geen (zie plan)
GPS : N51 03.131 E4 58.879
Gps-file op aanvraag

DE ROUTE :
Mijn Favoriete vertrekplaats in deze streek is Veerle-Heide
rustig,goede parkeerplaats en je kan alle kanten uit in deze prachtige omgeving

Op de route :

--Veerle-Heide
--Varendonk
--Zammel-Geel
--DAF-fabriek
--Geel-Punt
--Over de E313 en het Albertkanaal
--Larum-Geel
--Het Kempisch Kanaal
--Sas 9 en 8 en 7
--Yachting Club Ten Aard-Geel
--VITO
--Europese school
--Oude Legerkazerne van Geel
--Dancing Loana
--Tunnel onder de ring
--Slachthuis van Geel
--Wilders
--Stelen-Geel
--Oosterlo
--Netevallei ? Eindhout
--Veerle

Varendonk is een dorpje in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van Laakdal. De deelgemeente Varendonk omvat de gehuchten Watereinde, Blaardonk en Varendonk.
Varendonk wijst op een donk begroeid met varens, een "verhevenheid in een laaggelegen gebied begroeid met varens". Varendonk is een zompig, laaggelegen gebied dat bij hoge waterstand dikwijls door de Grote Laak overstroomd wordt. Lokaal spreekt men van Verrendoenk.

Geschiedenis
Varendonk was een zelfstandige gemeente tot einde 1970 toen ze bij de gemeente Veerle werd gevoegd. Op dat ogenblik had Varendonk een oppervlakte van 3,67 km? en telde ze 283 inwoners. In 1977 werd Varendonk samen met Veerle een deel van de nieuwe gemeente Laakdal.

Het kanaal Bocholt-Herentals is deel van de Schelde-Maas-Rijnverbinding die Napoleon Bonaparte wou bereiken met zijn Grand Canal du Nord, waarvan echter slechts het gedeelte Lommel-Beringen en Venlo-Neuss met het voedingskanaal Lanaken-Lozen (de huidige Zuid-Willemsvaart) werd voltooid.

Om het Luikse industriebekken te ontsluiten via de haven van Antwerpen was de Maas-Scheldeverbinding echter nog steeds belangrijk. Via het Verdrag van Fontainebleau werd Lommel tegen Luyksgestel uitgewisseld, waardoor de aanleg van het kanaal mogelijk werd. Die begon in 1843 onder leiding van ingenieur K?mmer en was binnen drie jaar voltooid. Het kanaal sloot aan op de Zuid-Willemsvaart bij Bocholt en op de gekanaliseerde Nete bij Herentals. Met het Maaswater uit het kanaal werden de droge Kempen bevloeid.

In 1928 werd het kanaal verbreed en verdiept. Hierbij kwam spriet naar boven, een goedkope brandstof, die in de Tweede Wereldoorlog zeer geliefd was. De rol als verbinding tussen de Maas en de Schelde zou vanaf zijn ingebruikneming in 1940 grotendeels overgenomen worden door het Albertkanaal dat een kortere en snellere verbinding met grotere capaciteit biedt. Industrie aan het kanaal: o.a. de zinkfabriek van Umicore (Union Mini?re) in Overpelt uit 1888.

VITO
Duurzame ontwikkeling, groene economie: het zijn sleutelwoorden in het Vlaams regeerakkoord, Vlaanderen in Actie (ViA) en het Pact 2020. De consequentie is het systematisch implementeren en ontwikkelen van Cleantech-technologie?n. E?n van de pijlers hiervan is duurzame chemie . Duurzame chemie vergt een omslag in denken, maar ook doen: het vraagt de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde duurzame technologie?n. Om de noodzakelijke doorbraken hierin te realiseren, breken VITO en essenscia een lans voor een overkoepelend kenniscentrum, over de grenzen van bedrijven en onderzoekscentra heen.

De Europese School in Mol is de derde Europese school en werd in 1960 opengesteld voor kinderen van ambtenaren van EURATOM (nu IRMM), Eurochemic en het S.C.K. (Studiecentrum voor Kernenergie). Sinds die tijd kregen echter ook kinderen van andere gezinnen uit Europa of van overzee, toegang tot de school. Een groot aantal kinderen wordt dagelijks met bussen naar de Europese School, Mol, ook diegenen die op betrekkelijk grote afstand van de school wonen, zoals in Antwerpen, Eindhoven en Genk.

Slachthuis Geel
Alle vleesbedrijven van Sopraco Group zijn gehuisvest onder ??n dak. Op die manier wordt de koude keten bewaard doorheen de complete productie met de meest moderne installaties in Europa.

Slachthuis Geel nv is uniek daar het beschikt over 3 compleet gescheiden slachtlijnen nl. voor kalveren, runderen en varkens.

Het slachthuis voldoet aan alle milieu-, hygi?ne- en EU normen.

Ophaalbrug over het Kempens Kanaal
Sas 9

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heist-op-den-bergKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Heist-op-den-berg

Start :Heist-op-den-berg
Afstand : 40 km
Bewegwijzering :Knooppunten Antwerpen en Hageland
GPS :N51 04.526 E4 43.661
Kerkplein Heist-op-den-berg

DE ROUTE :

Start aan de kerk(parking) en dan richting knooppunt 77

77-96-71-59-60-55-75-79-92-19-18-52-38-78-77

Op de route :

--Heist-op-den-berg
--Booischot
--Begijnendijk
--Pijpelheide
--Goor
--Beerzel
--Heikant

Heist-op-den-Berg biedt voor elk wat wils.
Houd je van alles wat met treinen te maken heeft, kom dan naar het historisch Kerkplein om het Treinmuseum te verkennen
Historische Kerkplein
Het Kerkplein is het historische hart van Heist en gelegen op de 48 meter hoge getuigenheuvel. De berghelling is een esthetisch aangelegd plantsoen met onder aan de Swanepomp met sierlijke smeedijzeren bekroning van Arthur Vereecke. Op het kerkplein zie je o.a. het neobarokke gemeentehuis, de ontvangerij, maar ook de schandpaal en de nog werkende waterpomp. De blikvangers zijn natuurlijk de Sint-Lambertuskerk en de voormalige dekenij.Het kerkplein bezit eveneens enkele toeristische trekpleisters, nl. het heemmuseum en het treinmuseum.

Wil je meer weten over de leefwijze van onze Kempense grootouders, ga dan eens naar heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve of heemmuseum "Die Swane". De water- en uitkijktoren biedt je een uniek uitzicht. Het rijke religieuse verleden van onze gemeente komt tot uiting in de ? al dan niet als monument beschermde ? kerken en kapellen.

Andere typisch elementen in onze regio zijn de historische hoeves en de waterpompen.

Hof van Riemen (Orshagenstraat 11)

De geschiedenis van dit beschermde monument gaat terug tot de middeleeuwen. Er bestaat heel wat onduidelijkheid over maar het feodale karakter van het goed en de omwalling wijzen op een 12de of 13de eeuwse oorsprong. Het Hof van Riemen is het oudste burgerlijke gebouw van Heist en was sinds 1450 een "hof van plaisantie".

Voormalig Annonciadenklooster
Sinds eeuwen verbleven daar de heren en voogden van Heist. De beruchte "Schuermanskelder, is het enige dat nog overblijft van het vroegere Voogdijhuis. In 1902 ? 1903 kwam dit kloostercomplex tot stand op de plaats van een oud herenhuis. De congregatie van de zusters Annonciaden bouwde er het plaatselijke meisjesonderwijs uit. Verder heeft het gebouw ook een geschiedenis als gods- en gasthuis. De neogotische kapel, die ook na de verbouwing tot politiebureau in zijn oorspronkelijke vorm zal behouden blijven, is zeker de moeite waard.

Bezienswaardigheden

--De vlooienmarkt op zondagmorgen, in de volksmond ook wel de 'voddemet' genoemd ('vodden' wordt in het Heists gebruikt om oude rommel aan te duiden). De markt is elke zondagochtend vrij te bezoeken tot ongeveer twaalf uur 's middags.

--Het Hof van Riemen: gerestaureerde middeleeuwse hoeve, nu getransformeerd tot restaurant.

--Den Berg: natuurlijke getuigenheuvel die de offici?le kern is van Heist-op-den-Berg. Op "den Berg" vinden we onder meer de kerk van Heist, het politiekantoor, het gemeentehuis, het treinmuseum en het heemmuseum.

--De Sint-Lambertuskerk: de kerk van de gemeente, vernoemd naar de patroonheilige. Te vinden centraal
bovenop de Berg, op een plein gevormd als een driehoek.

--Het oude politiestation: een historisch bouwwerk, gebouwd op de flank van de Heistse berg. Eronder bevinden zich een celblok, dat nu ook de Schuermanskelder wordt genoemd, aangezien de beruchte dronkaard en moordenaar Schuermans er bijna zijn hele leven heeft vastgezeten.

--Het heemmuseum Die Swane: vertelt de historie van Heist en omstreken.

--Het treinmuseum: klein, maar door vele liefhebbers sterk gewaardeerd museum met als centraal thema de geschiedenis van het treinverkeer.

--De schaatsbaan: ??n van de grootste en kwalitatief beste kunstschaatsbanen in de provincie. Naast een recreatieve functie wordt de schaatsbaan hoofdzakelijk gebruikt als trainingsveld voor Olympia, de Heistse ijshockeyploeg.

--De Bergstraat: de centrale winkelstraat en het economische hart van Heist-op-den-Berg, aan de voet van "den Berg". Ze herbergt winkels van allerlei ketens, waaronder Blokker, Zeeman en Free Record Shop. Ondanks vele protesten van bewoners is de straat geen winkelwandelstraat, maar ligt in een zone 30 vanwege de drie nabijliggende scholen.

--De Averegten: dit wandelbos is toegankelijk vanuit Hallaar en verbindt enkele deelgemeenten met elkaar. Het domein omvat ongeveer 80 hectaren en heeft drie uitgestippelde wandel- en fietsroutes. Er lopen onder meer everzwijnen rond (zij het in afgebakend terrein), en in de zomer kan men de plantentuin en de bijenkasten bezoeken.

Kerkplein, Heist-op-den-Berg by Erf-goed.be.
Kerkplein Heist-op-den-berg

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herentals KPKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Herentals

Start :Parking aan de Molenvest
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knoopuntennetwerk Antwerpen
GPS : N51 10.346 E4 49.995

DE ROUTE :

12-60-43-66-67-42-26-44-45-46-47-09-10-08-15-02-01-18-19-11-12

Op de route :

--Herentals
--Albertkanaal
--Oude Spoorlijnweg
--De Hogewegmolen in Noorderwijk
--Morkhoven
--Wiekevorst
--Kasteel van Grobbendonk
--Molenbos
--Vorselaar en kasteel ?de Borrekes?

Wie Herentals, de historische hoofdstad van de Kempen, bezoekt, wordt meteen getroffen door de grote monumentenschat. Bezienswaardige monumenten en een nog steeds bloeiende folklore leveren het bewijs van een interessant verleden.

¦Van agrarische kern tot hertogelijke stad
In het midden van de twaalfde eeuw wordt de naam ?Herentals? voor het eerst in documenten vermeld. In die periode bezat het kapittel van Sint-Waldetrudis in Bergen de tiendrechten in Herentals en bouwde er een kerk.

Naast de agrarische kern, de ?villa?, met de Sint-Waldetrudiskerk als middelpunt, ontwikkelde zich op de kruising van een landweg met een waterweg aan de Kleine Nete een tweede kern, een ?burgesia?. In 1209 verkreeg deze nieuwe nederzetting van Hendrik I, hertog van Brabant, een vrijheidscharter. Herentals groeide van de dertiende tot de vijftiende eeuw uit tot een hertogelijke stad in het hertogdom Brabant.

¦Bloei
Aanvankelijk was noordelijk Herentals sterker ontwikkeld dan zuidelijk Herentals. Zo werd in 1253 het gasthuis opgericht aan de Nete, en v??r 1266 werd daartegenover, op het Nieuwland, een begijnhof gesticht. Bij het begin van de zestiende eeuw woonden er op het begijnhof ongeveer driehonderd begijntjes, en daarmee was het een van de grootste van het hertogdom.

Tijdens de veertiende en vijftiende eeuw bereikte Herentals, dankzij de lakennijverheid en -handel, het hoogtepunt van zijn economische welvaart en politieke invloed; de Herentalse producten waren toen bekend over een groot deel van Europa. Herentals had in 1437 met zijn ongeveer vijfduizend inwoners de grootste bevolking van de nederzettingen in de Antwerpse Kempen.

¦Monumenten
Door zijn functie van centrum en zelfs van ?hoofdstad? van de Kempense regio manifesteerde Herentals zich dus samen met de andere Brabantse steden als een volwaardige stad en werd ook als dusdanig door de andere steden erkend. Door haar welvaart kon onze stad vanaf het begin van de vijftiende eeuw een prestigieuze bouwpolitiek voeren. De magistraat bouwde toen op de markt een nieuwe lakenhal (al spoedig alleen gebruikt als stadhuis), een vleeshal (afgebrand in 1971) en een stadsbrouwerij (oudste vermelding: 1465).

In het begin van de vijftiende eeuw kreeg de stad een aarden omwalling en werden vier stadspoorten opgetrokken.

In 1417 werd begonnen met de bouw van het koor van de Sint-Waldetrudiskerk, in 1453 met de bouw van het schip.

Door de financi?le welvaart van de stad kwam in de vijftiende eeuw ook het geestelijk leven tot bloei. Naast het begijnhof kwamen ook twee kloosterstichtingen tot stand: het norbertinessenklooster (1410) en het minderbroederklooster (1471 - 1472). De stichting van het minderbroederklooster werd gezien als een zaak van algemeen belang van de Kempen

Oude Spoorlijnweg
Het asfalt pad is aangelegd op een voormalige spoorbedding, 14 Km kaarsrecht door de Antwerpse Kempen. Het hele traject is mooi groen afgeboord met bomen en struiken. We fietsen afgewisseld langs boerderijen, weiden en velden. Af en toe kruisen we een landweg of een verkeersweg en deze overwegen zijn voor fietsers zeer veilig uitgerust, telkens met 2 houten hekjes waar men gemakkelijk kan tussen fietsen en voorzichtig oversteken.

De Hogewegmolen in Noorderwijk
Ontdek de windmolen die hier in Nooderwijk, bij Herentals in de Antwerpse Kempen (Belgie), gebouwd werd rond 1840. Maar waarschijnlijk is hij zelfs ouder. Het is een standaardmolen die gebruikt werd voor het malen van graan.
De molen is in bedrijf gehouden door de oude maalder tot november 1960, toen de man gestorven is. Een windmolen die stil valt en stil staat, vervalt snel, maar mijn vader kocht de molen in januari 1962. Hij werd volledig gerestaureerd in 1967, na slechts 7 jaren stilstand. In een bijkomende restauratie in 1983 werden de wieken vervangen. Een winterstorm (uit een reeks van 8 opeenvolgende zware stormen) takelde in januari 1990 de molen serieus toe, waarbij vooral de wieken zwaar geraakt werden. Maar tegen augustus van hetzelfde jaar was alle schade reeds terug hersteld

kasteel ?de Borrekes
In 1911 overleed de laatste van de Werve, en veranderde het kasteel met al zijn bezittingen opnieuw van adellijke familie. Het geslacht van de Werve, dat veel heeft bijgedragen tot de verfraaiing van het kasteel, moest plaats ruimen voor de dynastie van de Borrekes. Het burgemeesterschap lag dan ook gedurende meer dan 50 jaar (tot in 1970) in hun handen. Dit is alweer een bewijs van de belangrijke invloed van het kasteel.

Baron Raymond de Borrekens wordt dan ook aanschouwd als de grondlegger van het nieuwe Vorselaar. In 2003 heeft hij het kasteel en de bijbehorende eigendommen overgedragen aan de heer Paul Stoffels.

De waarde van het kasteel, dat ondertussen ook een beschermd monument is, wordt in belangrijke mate verhoogd door de aanwezigheid van schilderachtige kasteeldreven en uitgestrekte bossen. (250 ha). De lindedreef zou aangelegd zijn in de eerste helft van de 18de eeuw.


KP66: De oude spoorlijn L29 Aarschot-Herentals
Foto : Tour de Frans

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HoevenKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Hoeven

Start : Aan de kerk van Hoeven
Afstand :38 km
Bewegwijzering : Knooppuntennetwerk Noord-Brabant
GPS :N51 34.807 E4 35.271
St.Johannes de Doperkerk, St. Jansstraat, Hoeven (gem. Halderberge)

DE ROUTE :
De dichtsbij zijnde parking is Hoeven , daarna naar knoopunt 78

78-4-20-82-5-35-33-31-70-71-72-74-73-75-78

Op de route :

--Hoeven
--Laaksche vaart
--Jachthaven Nolleke Sas
--Zijde-museum
--Oudenbosch
--Zegge
--Bosschenhoofd
--NV Vliegveld Seppe

Hoeven (Brabants: D'Oeve) is een dorp in de gemeente Halderberge in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.
Tot 1997 vormde Hoeven samen met het dorp Bosschenhoofd de gemeente Hoeven. Opmerkelijk was dat de grens met de gemeente Etten-Leur voor 1997 door het dorp liep.

Tijdens Carnaval heet het dorp Peejenland, waarvan er in Brabant 2 zijn. Peejenland en Peejeland. Hoeven is Peejenland en Dongen is Peejeland of Peejerijk.

Bezienswaardigheden
-Voormalig Grootseminarie Bovendonk in het centrum van Hoeven. Complex in neogotische stijl uit 1907 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers.
-De gemeenschap Orde der Transformanten.
-Kerk Sint Jan Baptist uit 1929, ontwerp van architect J.H. Berben in expressionistische stijl.
-Sterrenwacht Quasar (voorheen Volkssterrenwacht Simon Stevin).
-Recreatiepark Bosbad Hoeven.
-De windmolen De Toekomst.
-De Hoevense Beemden, het poldergebied tussen Hoeven en Zevenbergen.

Educatieve Boerderij en zijdemuseum DE SCHANS
Alvorens, halverwege of na een verkenningstocht op De Schans, kunt U hier op Uw gemak rustig een bakje thee of koffie drinken samen met een appelgebakje, een frisse versnapering of misschien wel een biertje. Of, stel, het is goed weer en u bent eens aan komen fietsen, dan is het ook mogelijk om voor de theeschenkerij, op het terras, al dan niet onder een parasolletje, heerlijk te genieten van een ijsje.
Voor groepen is het mogelijk om op afspraak een geheel verzorgde lunch te gebruiken.
Adres:?
Peter Ceelen Keetweg 1
4751 Oud Gastel

Seppe Airport is een klein vliegveld gelegen naast de A 58 tussen Roosendaal en Etten-Leur aan de rand van Bosschenhoofd en heeft zijn naam te danken aan de bekende bijnaam van dit dorp. Het vliegveld wordt voor allerlei doeleinden gebruikt zoals o.a. zakenvluchten, rondvluchten en (proef)lessen.


Foto Panoramio

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De PinteKlik op de afbeelding om de link te volgen  

De Pinte

Start :In de Pinte aan de kerk of het kasteel
Afstand : 36 km
Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek en Vlaamse Ardennen
GPS :N50 59.477 E3 38.951
Kerkplein 8
9840 De Pinte

DE ROUTE :

79-88-30-2-3-40-32-29-38-36-26-21-19-24-23-22-79

Op de route :

Vanuit De Pinte volg je het bordje naar knooppunt 79

--De Pinte
--Sint Denijs-Westrem
--De Ghellinck-d'Elsegempark
--Zwijnaarde
--Schelde
--Gavere
--Zingem
--Nazareth
--Vijver Ter Biezen

We komen ook veel kastelen tegen die vroeger toebehoorden aan de zogenaamde Textielbaronnen
o,a, Kasteel Viteux,Grand Noble,Hemelrijk,Boeregem en dat van Zwijnaarde

De Pinte is gelegen in de Vlaamse Zandstreek en heeft een licht golvend reli?f. Eind 19de eeuw komen de eerste tuinbouwbedrijven zich hier vestigen, de boomkwekerij Verhoost, begoniaserres van J. Anthierens en T. Van Speybroeck. Belangrijk hierbij was de aanwezigheid van de spoorweg Gent-Kortrijk (1839) met vanaf 1857 een splitsing richting Oudenaarde waardoor een dubbele treinverbinding met Gent tot stand kwam. De verkaveling vanaf de jaren 1935 van onder meer grote tuinbouwbedrijven als deze van Verhoost tussen het station en het dorp, namelijk de Koning Albertlaan en Koning Leopoldlaan, en de boomkwekerij Van Overbergh waren de aanzet tot het omvormen van de gemeente tot n groot villapark met voornamelijk woonfunctie voor forenzen naar het Gentse.

Zwijnaarde was van 1344 tot 1696 in het bezit van de abten van de Sint-Pietersabdij te Gent. Ze noemden zich de heren van Zwijnaarde en lieten er een buitenverblijf bouwen (heden het zogeheten "Kasteel van Zwijnaarde"). Dit kasteel werd sedert 1420 gebruikt als verblijfplaats voor de Graven van Vlaanderen, de nacht voor ze in de Sint-Pietersabdij de investituur ontvingen en hun blijde intrede deden te Gent. O.m. ook tijdelijke woonplaats van Isabella van Oostenrijk, zuster van Karel V en echtgenote van Christiaan II, koning van Denemarken. Ze stierf er op 15 januari 1526.
Het kasteel werd verwoest tijdens de beeldenstorm van 1578 en wederopgebouwd in de 17e eeuw door Joachim Arseen Schayck, abt van de Sint-Pietersabdij. In 1797 werd het door de Fransen openbaar verkocht.

Sinds de 19e eeuw is het eigendom van de familie della Faille d'Huysse. Een afstammeling uit deze adellijke familie, baron Etienne della Faille d'Huysse (1892-1975), was gedurende 53 jaar burgemeester van Zwijnaarde, van 1921 tot 1975. In ca. 1836 werd het kasteel herbouwd in neo-classicistische stijl, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1918 en nogmaals wederopgebouwd in 1922, in neo-rococostijl.
Het is sinds de fusie in 1977 ??n van de 14 deelgemeenten van Gent.

De naam Nazareth is waarschijnlijk ontleend aan de bijbelse geschiedenis.
Toch lezen wij in een artikel van A.Cassiman "Waar ligt Scheldevelde ?" dat Nazareth een verschrijving zou kunnen zijn van "magherhet" of "magere heide". Dit is minder waarschijnlijk omdat kort na de oprichting van de parochie Nazareth de naam al opduikt in oude documenten en omdat voor die tijd alleen maar "Scheldeveld" als gebiedsnaam voorkomt. Magherhet lijkt eerder een verschrijving van Margaretha (van Constantinopel) die precies in de 13e eeuw begon met de streek te verkavelen en te vercijnzen. Er bestond zelfs een hoeve "Goed te Magherhetten, geleghen in de prochie van Nazarette".
De spelling "Nazareth" vinden we reeds terug in een tekst van 1259, in een andere tekst van 1381 lezen wij "Nazaret", in 1393 Nasaret en in 1572 "Nazarette".

Nazareth is thans de enige gemeente in Belgi? die deze naam draagt, hoewel hij her en der ook als wijkbenaming voorkomt.

Bestand:De Pinte - Sint-Niklaas van Tolentijnkerk 1.jpg

De Pinte - Sint-Niklaas van Tolentijnkerk (foto Wikipedia)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RijkhovenKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Rijkhoven

Start :Aan de Commanderij te Rijkhoven (Alden-Biezen)
Afstand : 45 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS :N50 50.554 E5 31.273

DE ROUTE :

Richting 68-67-66-65-62-64-69-104-84-103-105-106-85-108-68

Op de route :
--Alden Biesen
--Martenslinde
--Waltwilder
--Eigenbilzen
--Pietersembos
--Stelebos
--Kanaal Genk-Zutendaal-Zuid
--Munsterbilzen
--Schoonbeek
--Beverst
--Bilzen
--Rijkhoven

Alden Biesen is de naam van een landcommanderij in Rijkhoven (een deelgemeente van Bilzen) in een 56 ha groot domein. Het is het grootste kasteelcomplex tussen Loire en Rijn.

De landcommanderij Alden Biesen met aan het hoofd een landcommandeur, was de hoofdzetel van een balije of provincie van de Duitse Orde in het land van Maas en Rijn tijdens het Ancien R?gime. Deze balije telde 12 commanderijen (bevattende stadsresidenties, kastelen en pachthoeven met uitgestrekte landerijen), elk van hen beheerd door een commandeur, onder het gezag van de landcommandeur. De 12 verschillende commanderijen lagen verspreid over het huidige Belgisch Limburg, Nederlands Limburg, Vlaams-Brabant, het Nederlandse Noord-Brabant en de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De landcommandeur zelf stond onder het gezag van de grootmeester van de Duitse Orde.

De 12 onderhorige commanderijen van Alden Biesen waren : Kleine Biesen te Geleen in 1468 overgegaan in Nieuwen Biesen te Maastricht, Gemert in Noord-Brabant, Siersdorf in het Rijnland, Bernissem onder Sint-Truiden, Jungen Biesen Keulen, Bekkevoort bij Diest, Commanderij van Gruitrode in de Limburgse Kempen, Commanderij van Sint-Pieters-Voeren, St.-Aegidius bij Aken, kasteel van Ordingen onder Sint-Truiden, Ramersdorf bij Bonn en St.-Andr? in de stad Luik.

Het kasteelcomplex Alden Biesen is ondertussen uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. Het doet dienst als congrescentrum en is bovendien een cultuurhistorische trekpleister.

Eigenbilzen is een dorp in het zuiden (Haspengouw) van de Belgische provincie Limburg, en een deelgemeente van de stad Bilzen. Eigenbilzen fusioneerde in 1977 met Bilzen en telt (in 2006) 2295 inwoners

Bezienswaardigheden
De neogotische Sint-Ursulakerk uit 1908-1910 met gotische toren uit de 14e eeuw
De Zangerheidemolen langs de Molenbeek

Het domeinbos ?Pietersembos? - 415 hectaren groot - werd in de periode 1970-1994 aangekocht van meer dan 20 priv?-eigenaars en vormt nu 1 geheel.
160 hectaren hiervan is bosreservaat en beschermt de twee valleien van de Asbeek; deze elzenbroekvalleien met bronnetjes en het voormalig domein van de Merode met zeven vijvers zijn eveneens gelegen in het reservaat.

Munsterbilzen dankt zijn naam aan de rijksabdij, waarvan de stichting teruggaat tot de tijd van de Merovingers. Tijdens de Franse Revolutie werden de goederen die betrekking hadden op de abdij verkocht en het kapittel ontbonden. De Wachtendonckse Psalmen bevonden zich v??r ca. 1600 in deze abdij. Na 1600 kwamen ze in handen van Arnold van Wachtendonck, waarnaar de psalmen genoemd werden.

Rijkhoven
Het Haspengouws dorp was een zelfstandige gemeente tussen 1870, toen het afgesplitst werd van Bilzen en 1971, toen het samen met Grote-Spouwen en Kleine-Spouwen opging in de nieuwe fusiegemeente Spouwen. In 1977 werd de gemeente Spouwen opgeheven en werd Rijkhoven een deelgemeente van Bilzen.

Afkomstig van Rijkhoven
Steve Stevaert, gouverneur van de provincie Limburg
Johan Capiot, voormalig wielrenner
Erika Thijs, politica

Bestand:AldenBiesen01.jpg
Alden Biesen

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BoutersemKlik op de afbeelding om de link te volgen

Boutersem

Start: kerk, Boutersem
Afstand: 32 km
Bewegwijzering: geen
GPS : N50 50.006 E4 51.759
Roosbeeksestraat, Vertrijk

DE ROUTE :

Wegdek: bijna overal verharde wegen
Reli?f: licht golvend

Fietsen in het Hageland dat is op twee wielen genieten van prachtige landschappen en vergezichten. Af en toe krijg je een helling voor de wielen, maar erg lang is ze nooit. Bovendien kun je tijdens de afdaling extra genieten van de omgevende landschappen. Akkers,weilanden en bossen kleuren de omgeving, maar af en toe duiken er ook percelen op waar het lekkere Hagelandse fruit geteeld wordt. Sommige wegen zijn afgeboord met hagen, een vage verwijzing naar het kreupelhout dat vroeger veelvuldig aanwezig was en deze streek haar naam bezorgde.

Op de route weinig gelegenheden om te drinken. Dus raad ik aan zeker iets te drinken en te eten mee te nemen.

Op de route :

--Start in Roosbeek (Boutersem)
--kerkom
--Binkom
--Lubbeek

Uit de 12de eeuw dateert de toren van de Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingerk van Verrijk.De hoofdbrok van het gebouw stamt uit de 16de eeuw en is net als de toren in zandsteen. Het bakstenen kerkschip is het resultaat van een verbouwing op het einde van de 18de eeuw. Hoewel een bescheiden dorpskerk kan ze toch pronken met een drietal schilderijen uit de 17de eeuw en enkele stukken kerkmeubilair en een orgel uit de 18de eeuw. Vlak bij staat de pastorie uit 1784. Het valleitje van de Snoekengracht is een uitloper van het gelijknamige natuurreservaat, een overwegend nat gebied met weilanden

In de laatgotische Sint-Annakerk van Roosbeek, een deelgemeente van Boutersem, vallen enkele beelden uit de tweede helft van de 16de eeuw te bewonderen, naast kerkmeubilair uit de 18de eeuw.

Butsel moet eeuwen geleden financieel sterk gestaan hebben: volgens sommige geschiedschrijvers hingen er voor 1588 maar liefst 4 klokken in de toren van de Sint-Michielskerk. In dat jaar werd ??n nieuw klokje gegoten, wellicht omdat de andere verdwenen tijdens de godsdienstonlusten.

Op ongeveer honderd meter van de kapel van heilige Rochus in Binkom ligt ook nog de Sint-Rochusbron. De kapel is van recente makelij: gebouwd in 1960 en bovendien

voorzien van een klokkentorentje. De ogenschijnlijk moeilijk te verklaren naam Binkom kan vertaald worden als?woonplaats van de lieden van Bajo?.

Het Tafelbos is een gemengd bos, ongeveer 0,4 km2 groot. Doorheen het bos stroomt de Vosselbeek, die op haar oevers een gevarieerde vegetatie herbergt.

Zandsteen en baksteen waren de voornaamste bouwmaterialen toen de Sint-Maartenskerk van Lubbeek gebouwd werd in 1777. Bekijk het kontrast tussen het kerkgebouw en de toren die ongeveer vijfhonderd jaar ouder is. Belangrijke kunstobjecten in de kerk zijn het het beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind uit de 14de eeuw en diverse panelen uit de 17de eeuw.

Voor de volledige beschrijving van deze route op volgende link;

http://www.reisroutes.be/fietsroutes/fietslus-boutersem-84-1.aspx

Met veel dank aan Reisroutes.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NeerpeltKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Neerpelt

Start : Gemeentehuis Neerpelt
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : knooppunten Limburg
GPS : N51 13.691 E5 25.964
Kerkstraat , 3910 Neerpelt

DE ROUTE :

Je hebt een parking in de brouwerijstraat ,Parking Syntra
Vandaar uit rijd je naar de Hoekstraat en zit je op de route naar rechts naar knooppunt 241

241-245-206-209-205-203-212-213-201-220-218-219-222-221-220-241

Op de route :

--Langs de spoorweg en het station van Neerpelt
--Overpelt en de windmolen
--Herent
--Kolisbos
--Langs het kanaal Bocholt-Herentals
--Sint Huibrechts-Lille
--Het Hageven

Station Neerpelt
is een spoorwegstation op het knooppunt van de spoorlijnen 18 en 19 in de gemeente Neerpelt (Belgi?). Spoorlijn 18 is inmiddels opgebroken en Neerpelt is momenteel het eindpunt van de reizigerstreinen op de verbinding Antwerpen-Neerpelt.

Bij de opening van de spoorlijn van Hasselt naar Eindhoven in 1866 werd er een klein stationnetje gebouwd. Toen de IJzeren Rijn werd aangelegd in 1879 bouwde de maatschappij Grand Central Belge het huidige stationsgebouw. Het oude station werd in 1883 afgebroken om plaats te maken voor een eerste uitbreiding van het nieuwe gebouw. In 1901 werd er een verdieping op het woongedeelte van de stationschef aangebracht en werd de perronoverkapping aangebracht.

Het stationsgebouw is samen met de nabijgelegen twee seinhuizen (type Saxby) sinds 1998 beschermd als monument

Sevensmolen
Deze windmolen bevindt zich in het gemeentelijk wandelpark Heesakkerheide. De molen werd in 1853 overgebracht van Helchteren naar Overpelt. In 1962 werd de molen door de gemeente overgebracht. Het is een standaard- of staakmolen: de hele molenkast draait rond een reusachtige houten spil die op gemetselde teerlingen bevestigd is. Op die manier kunnen de wieken naar de wind geplaatst worden. De molen functioneert nog. Gidsbegeleiding (N, F, E) mogelijk voor groepen.

Natuurgebied Hageven
Het Hageven is ??n van de waardevolste natuurgebieden in Vlaanderen en is zelfs in heel Europa bekend voor zijn unieke heide- en venvegetaties. Tal van zeldzame planten en dieren vinden hier een geschikt leefgebied. Het werd dan ook terecht in het Europese Natura 2000-netwerk van internationaal belangrijke natuurgebieden opgenomen.
In de reeks natuurreservaten van Limburg neemt het Hageven een ereplaats in. Het is een ideaal natuurgebied om te genieten van de landschappelijke verscheidenheid van Noord-Limburg.

Het Hageven vormt samen met de Plateaux (NL) een grensoverschrijdend natuurgebied van 550 ha waarin een 30-tal Galloway-runderen vrij rondlopen.

Vanuit een nieuw beheerplan is de zonering voor natuurgericht wandelen vergroot. Een aantal terreinaanpassingen, nieuwe attraktie- en uitkijkpunten maken verschillende wandelroutes mogelijk. Er zijn 4 gemarkeerde wandelroutes uitgezet met startpunt aan het bezoekerscentrum De Wulp.

Geleide wandelingen mogelijk op afspraak.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TervurenKlik op de afbeelding om de link te volgen  

Tervuren

Start :Park Tervuren
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : knooppunten Dijleland
GPS :N50 49.444 E4 30.984
Keizerinnedreef 3080 Tervuren

Je hebt ook de bewegwijzerde Themaroute Fietroute Tervuren die ook start aan het park en 25 km lang is

DE ROUTE :
Tervuren ligt in de uitlopers van het Zoni?nwoud en het Kapucijnenbos en is van oudsher bekend als jachtverblijf van graven, hertogen, prinsen en ande- re vorsten die in Brussel hun residentie hadden. Dat was al zo in de 12de eeuw en dat zou zo blijven tot de regeringsperiode van Leopold II. Tervuren was ook de uitverkoren plek voor de schilders van de zgn. School van Tervuren

Op 3 november is er bij de Sint-Hubertuskapel de traditionele begankenis en zegening van broden, paarden en honden. In Tervuren is de beroemde kroniekschrijver Jan van Boendale geboren, 1279.

Op de route :

-Kapucijnenbos
-Jezus-Eik
-Zoni?nbos
-Hoeilaart en het Jan van Ruusbroeck Park
-Overijse
-Huldenberg
-Duisburg
-Vossem en de vossemvijver

Het Zoni?nwoud
is een groot bos centraal in Belgi?, ten zuidoosten van de hoofdstad Brussel. Het is meer dan 4000 hectare groot. Het geheel wordt beheerd door zowel Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als het Waals gewest. Aansluitend zijn er nog diverse priv?bossen en het Kapucijnenbos dat eigendom is van de Koninklijke Schenking. Het Zoni?nwoud ligt op het grondgebied van de Vlaamse gemeenten Sint-Genesius-Rode, Hoeilaart, Overijse en Tervuren

Jan van Ruusbroeck Park
Het bosmuseum is gelegen in het grootste loofbos van Vlaanderen, het Zoni?nwoud. Het staat buiten kijf dat het een ideaal vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten is. Maak kennis met de leefwereld van het bos en zijn bewoners, de principes van het bosbeheer, en de geschiedenis van het Zoni?nwoud. In het museum is er een permanente tentoonstelling met schaalmodellen, prachtige kaarten van het woud, maquettes, collecties van vlinders, boomzaden, vissen,?Hiernaast vind je er ook vaak tijdelijke thematentoonstellingen, te checken op de website. Een individueel bezoek aan het museum is gratis.

Park van Tervuren
De Warande van Tervuren is een domaniaal bos als park aangelegd (205 ha), dat twee door een beboste kam van elkaar gescheiden dalen omvat. Voor het park bevindt zich een merkwaardige, met vijvers, bloembedden en beelden verfraaide Franse tuin die uitloopt op een reeks vijvers die hun water ontvangen van de Voer. Een tweede sliert van met waterplanten bedekte vijvers strekt zich uit voorbij het beboste gedeelte. Hier heeft de natuur haar ruw en woest uitzicht bewaard. Op het kruispunt van de Zevenster liggen drie grote stenen. In tegenstelling tot wat soms wel eens wordt beweerd, gaat het hier niet om dolmen of dru?denstenen. Het zijn megalieten, met name landeniaanse, tertiaire zandstenen, die in mei 1883 door Hubert Nootens uit Duisburg-Ten Hertswegen uit zijn akker werden opgegraven. Leopold II vond ze een geschikte versiering voor zijn Warande en kocht ze aan voor 150 franken.

Park Tervuren
Park van Tervuren

Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Bosmuseum Jan van Ruusbroec

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)

View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten